U bent hier : Gym > AGD: artistieke gymnastiek dames

AGD: artistieke gymnastiek dames

of misschien beter gekend als toestelturnen meisjes.

Wil je verder evolueren in gymnastiek dan is de wedstrijdploeg misschien iets voor jou. Via selecties worden kinderen op jonge leeftijd uitgenodigd om te trainen bij de talenten. Een 1ste selectie is onze talentscreening waar we o.a. testen op kracht, lenigheid, coördinatie, snelheid, behendigheid. Turntechnieken moet je nog niet kunnen.  De talenten trainen een 4 tot 6 tal uren per week.

Nadien volgt via verdere selecties de eventuele doorstroom naar de wedstrijdploeg. Hier worden de trainingsuren opgebouwd tot zo’n 11 à 14 uren per week.

In deze olympische discipline wordt op verschillende toestellen geturnd, wie de hoogste score turnt aan de 4 toestellen wint de wedstrijd. 

Er wordt gewerkt in verschillende niveaus (I - A – B – C) en in verschillende leeftijdscategoriën.
De gymnasten turnen oefeningen op volgende toestellen (in olympische volgorde).

Toestellen

SPRONG

 • hoogte : 1.25 meter
 • lengte : 1.20 meter
 • breedte : 0.95 meter
 • aanloop van 25 meter

Elke sprong heeft een waarde overeenstemmend met zijn moeilijkheid. Soms wordt er 1 sprong uitgevoerd, soms 2 waarvan dan het gemiddelde wordt genomen. De sprongen moeten uitgevoerd worden met grote hoogte en afstand, en met een precisie van draaien voor en na de salto’s, een dynamisch openen van de hurk- of hoekpositie en beëindigd worden met een gecontroleerde landing.

BRUG ONGELIJK

 • hoogte van de hoge legger vanaf de vloer: 2.46 meter
 • hoogte van de lage legger: 1.66 meter
 • de lengte van de leggers is 2.4 meter  
 • de diagonale afstand tussen de 2 leggers van de brug moet tussen de 1.3 en 1.8 meter liggen

Continue zwaaibewegingen domineren dit toestel. Een oefening moet bewegingen in beide richtingen bevatten, en bewegingen boven en onder de leggers. Om een maximum score te behalen dient een oefening elementen te bevatten met lengteasdraaien en salto’s, met vele greepwissels en vluchtelementen. Vaak wordt de oefening beëindigd met een spectaculaire afsprong.

BALK

 • hoogte van de balk vanaf de vloer: 1.25 meter
 • de balk is 5 meter lang en slechts 10 cm breed

Een balkoefening moet een artistieke combinatie zijn van een variatie van acrobatische elementen, gymnastische sprongen, draaien, passen en loopcombinaties, golven en evenwichtselementen in stand-, zit- en ligposities. De gymnast moet de volledige lengte van de balk gebruiken. Een oefening moet elegantie, flexibiliteit, ritme, tempo, evenwicht, zelfvertrouwen en controle uitstralen. Afsprongseries van acrobatische elementen kunnen zeer spectaculair zijn. De maximum tijd van de balkoefening bedraagt 1.30’’.

VLOER

 • de vloer meet 12 x 12 meter, met een beschermende boord van 1 meter
 • de 12 x 12 meterzone heeft een elastisch oppervlak om een maximale afzet en zachte landing te garanderen. Het bedekkend tapijt mag geen brandwonden veroorzaken.

De vloeroefening wordt uitgevoerd op muziek. Zij combineert dansbewegingen en een verscheidenheid van verschillende acrobatische series en elementen. Het ganse vloeroppervlak moet gebruikt worden met een afwisseling in ritme, tempo en richting. Individualiteit, originaliteit en de artistieke presentatie zijn de sleutelelementen voor een hoge score. De maximumtijd van de vloeroefening is 1.30’’.

boven

Hoofdsponsors & partners